Vlaams Parlement wijst Europese Commissie de weg naar digitalisering

Door Andries Gryffroy, Karl Vanlouwe, Cathy Coudyser op 30 juni 2021, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie
Digitaal data

Het Vlaams Parlement keurde woensdagavond een resolutie goed over de Europese digitaliseringsagenda. De Commissie Buitenlandse Zaken van het parlement werkte de afgelopen weken onder andere rond het Digitaal Kompas 2030, de visie van de Europese Commissie over de Europese digitale transformatie. Dat mondt nu uit in een reeks aanbevelingen over digitalisering die vanuit Vlaanderen rechtstreeks overgemaakt worden aan de Europese Commissie, aldus de N-VA-initiatiefnemers Karl Vanlouwe, Cathy Coudyser en Andries Gryffroy.

Digitaal Kompas

“We roepen de Europese Commissie op tot meer aandacht voor digitale vaardigheden voor burgers en werknemers. Willen we Europa aan kop van de digitale trein krijgen, moeten we hier echt meer op inzetten. Daarnaast vragen we ook een snelle uitrol van 5G en moet er werk gemaakt worden van meer Europese opslagruimte en cloudcenters”, aldus Karl Vanlouwe.

Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie

“We vragen om ook te blijven investeren in Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie. Op vlak van digitalisering van publieke diensten, wijzen we op de noodzaak van flexibele regelgeving die experimenten met digitale dienstverlening mogelijk maakt”, zegt Cathy Coudyser.

Onderzoek

“Er moet een betere koppeling worden gemaakt tussen universiteiten, kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Daarom vragen we de Europese Commissie om de Europese onderzoeksprojecten en -budgetten meer te bundelen. Daarnaast willen we dat er wordt ingezet op de uitbouw en ontwikkeling van een echte Europese onderzoeksruimte”, aldus Andries Gryffroy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is