Andries Gryffroy

Verslaafd aan muziek, met een hart voor ondernemers

Andries werd in 1963 geboren in Roeselare, maar woont ondertussen al meer dan 25 jaar in het Oost-Vlaamse Melle. Hij studeerde af als industrieel ingenieur en marketing bij Groep T in Leuven. Daarop werkte hij vijf jaar voor een consultancy bureau in de energiesector, in 1994 begon Andries met zijn eigen bedrijf. Eind 2014 verkocht hij zijn bedrijf om zich volledig toe te leggen op zijn werk in het Vlaams Parlement. Slechts beperkt werkt hij nog als consultant. Dit vindt Andries nodig om de voeling te behouden met de sector en het werkveld.

Andries en zijn echtgenote hebben twee geadopteerde kinderen uit Vietnam, ze waren drie maanden oud toen ze hierheen kwamen. Ondertussen zijn het tieners en is het plezant om ze hier samen te zien opgroeien in Vlaanderen.

Andries is sinds zijn jeugdjaren ‘verslaafd’ aan muziek, vooral klassieke muziek en opera genieten zijn voorkeur. Tijdens zijn studies in Leuven was hij, als fluitist, lid van het Universitair Symfonisch Orkest: een grandioze ervaring. Die passie voor muziek is niet voorbij, maar onder impuls van zijn zoon speelt hij nu al 15 jaar hockey.

Zijn gedrevenheid om het voor de ondernemers op te nemen, heeft er toe geleid dat Andries zich reeds vele jaren inzet bij UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. An Inconvenient Truth, de film van Al Gore, deed bij Andries een ander engagement groeien: energie is niet alleen een lokaal vraagstuk maar een wereldvraagstuk.

Politieke loopbaan

Als lid van de VU-jongeren, was Andries al tijdens zijn jeugd bezig met politiek. In 2002 werd hij door een groep Mellenaars uitgenodigd voor een bestuursvergadering: een sympathieke gedreven groep waarin hij zich thuis voelde. En toen ging het snel: lid van het AB Gent-Eeklo, sinds 2006 lid van de partijraad en verkozen in 2008 tot Nationaal Penningmeester. De drie jaren die daarop volgden waren uitermate boeiend: de partij explodeerde en moest zich herorganiseren, dus heel wat werk aan de winkel! In 2011 werd Andries verkozen tot Algemeen Secretaris van de N-VA. Als nationaal secretaris (tot begin 2015) waren zijn taken vooral gericht op de interne organisatie en de ledenwerking, het kostbare weefsel van de partij. In oktober 2012 werd Andries verkozen als provincieraadslid en werd tevens fractieleider in de provincieraad. In mei 2014 werd Andries verkozen als Vlaams Volksvertegenwoordiger.

Als Vlaams Parlementslid legt hij zich toe op dossiers die hem na aan het hart liggen: energie –  economie en KMO-beleid – innovatie en beleid rond intercommunales.

Voor een ondernemer misschien geen alledaagse keuze. Maar voor Andries waren er twee belangrijke redenen om de stap te zetten: er zijn te weinig ondernemers in het Parlement, die zijn nochtans broodnodig. Tenslotte, na alle jaren proberen vanuit een werkgeversorganisatie zaken te veranderen en na alle jaren prediken dat er wel degelijk een energieprobleem is in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten, vond Andries het tijd om zaken écht te doen veranderen.

De N-VA is ook altijd een logische keuze geweest: de N-VA wil een sterker Vlaanderen en op die Vlaamse identiteit is Andries fier. Het gaat voor hem niet alleen over identiteit, maar ook over de noodzakelijke veranderingen die nodig zijn om welvaart en welzijn te creëren.

Medewerkers

Tijl Rommelaere

Medewerker