Slimme elektriciteitstarieven: voordelig voor de Vlaming

Door Andries Gryffroy op 5 december 2017, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
Electriciteitsmeter

De energiemarkt in Vlaanderen moet dringend hervormd worden. Daarbij volstaat het niet om de productie van hernieuwbare energie op te drijven en digitale elektriciteitsmeters te installeren. “Om op termijn de elektriciteitsfactuur van de Vlaming te temperen, zijn energietarieven op maat nodig”, zegt Vlaams Parlementslid en energiespecialist Andries Gryffroy. “Zo kan de consument slim inspelen op de wisselende energieproductie van zon en wind en de prijsschommelingen die dat teweeg brengt.”

Dat Vlamingen steeds vaker hernieuwbare energie produceren is goed voor het milieu, maar nadelig voor het elektriciteitsnet. Tenminste als het op dezelfde manier gebruikt wordt als nu. Opstoppingen in het net kunnen ertoe leiden dat de hernieuwbare energieproductie afgeschakeld wordt. De netbeheerder wordt dan weer geconfronteerd met dure investeringen in zwaardere kabels. Het is dus beter om mensen aan te raden te verbruiken op momenten dat de productie piekt, en de elektriciteit dus goedkoop is, en minder te verbruiken wanneer er minder productie is.

Energietarieven op maat

“De huidige tariefformules, dag-nachttarief incluis, zetten consumenten niet aan om op in te spelen op de wisselende productie van wind- of zonne-energie”, stelt Gryffroy. “Energietarieven op maat doen dat wel: lagere tarieven bij meer productie en minder vraag , hogere tarieven bij minder productie en meer vraag. Dan kan de consument zijn verbruiksgedrag écht aanpassen. Met de digitalisering de komende vijftien jaar zal trouwens enorm veel mogelijk zijn, zoals het automatisch aanschakelen van huishoudtoestellen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is