Zonnepanelen op waterplassen hebben een hoger rendement. Het licht weerkaatst op het wateroppervlak, het water zorgt voor een verkoelend effect en de roterende installaties kunnen steeds naar de zon georiënteerd worden. Op de voormalige zandontginningsplas van Sibelco in Dessel worden zonnepanelen geïnstalleerd. Minister Tommelein had eerder in de media aangegeven dat Vlaanderen 6 miljoen euro reserveert voor proefprojecten met zonnepanelen op kleine wateroppervlakten.

De NVA’er vroeg naar de voorwaarden om als proefproject in aanmerking te komen, de manier waarop de ondersteuning gebeurt en de doelstelling die Vlaanderen ermee beoogt.

Minister Tommelein stelde met deze projectspecifieke steun zicht te willen krijgen op de typische parameters voor dergelijke projecten, om te kunnen bepalen op welke manier dergelijke projecten voortaan het best kunnen worden ondersteund. “Op het eerste gezicht ziet het ernaar uit dat we de combinatie kunnen maken met de groenestroomcertificaten. Dit zorgt ervoor dat de kostprijs van een reguliere op land geïnstalleerde installatie via de reguliere certificatensteun kan worden ondersteund, terwijl het innovatieve gedeelte een bijkomende impuls kan krijgen via investeringssteun.”, aldus de minister. “Afhankelijk van het benodigde steunbudget en de verschillende technische en economische vraagstukken die in dergelijke projecten kunnen worden onderzocht, zullen we dan beslissen hoeveel en welke bijkomende pilootprojecten kunnen worden ondersteund.”

De minister reserveert een bedrag van 6 miljoen euro, waarmee minstens 5 megawatt zal kunnen worden gebouwd.

Bron : energiejournaal.be (Alex Polfliet)

Onderwerpen