De zonnekaart werd op 1 maart 2017 gelanceerd. Met deze webapplicatie kan iedereen nagaan of het dak van de woning geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Bovendien krijgt men een indicatie van de aankoopprijs van een installatie en de terugverdientijd ervan, van de mogelijke besparing op de energiefactuur en van de winst voor het milieu. Via een eenvoudige klik kan men de resultaten in een gepersonaliseerd rapport opslaan en afdrukken en zelfs een overzicht van de erkende installateurs terugvinden. De gegevens uit de zonnekaart worden ook gebruikt door makelaars om de waarde van een pand en het potentieel te bepalen.

De zonnekaart is een gebruiksvriendelijk en sensibiliserend instrument voor al wie wil investeren in zonnepanelen of een zonneboiler, maar door het bos aan informatie de bomen niet ziet. “In een oogopslag kan men het potentieel van een investering in PV-panelen of een zonneboiler onderzoeken en effectief aan de slag gaan.”, aldus Andries Gryffroy

De zonnekaart noteerde in 2017, meteen na de opstart, maar liefst 600.000 bezoekers. In 2018 daarentegen kende het, ondanks de campagnes van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) via sociale media en de lokale besturen, een terugval naar 171.288 kliks.

De minister evalueert het gebruik als ‘zeer positief’, maar toch is er werk aan de winkel. “We kijken uit naar de toekomstige integratie van de zonnekaart in de woningpas en het vernieuwde EPC. Tot dan blijft het belangrijk om de zonnekaart een nieuwe boost te geven door gerichte informatiecampagnes naar de moeilijk bereikbare doelgroepen”, besluit Andries Gryffroy. “Investeren in zonnepanelen is immers is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.

Onderwerpen