Vlaming krijgt energiebijdrage teruggestort

Door Andries Gryffroy op 17 oktober 2017, over deze onderwerpen: Energie

De regering-Michel heeft het licht op groen gezet voor de distributienetbeheerders Elia en Infrax om een bedrag van 75 miljoen euro terug te storten aan de elektriciteitsverbruikers in Vlaanderen. Er is de voorbije jaren immers tientallen miljoenen euro's federale energiebijdrage te veel aangerekend .

Het gaat voor alle duidelijkheid niet over de Vlaamse energiebijdrage, de zogenaamde Turteltaks, maar om een federale heffing van 0,34 eurocent per verbruikte kilowattuur. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op zo'n 12 euro per jaar. Voor bedrijven kan die som aardig oplopen. In Wallonië en Brussel is de fout al rechtgezet en werd het verschil al teruggestort aan de klanten. Maar in Vlaanderen bleef 75 miljoen euro opgepot bij de netbeheerders Eandis en Infrax.

Zowel Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) als Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) had al meermaals aangedrongen op de vrijgave van dat bedrag door de federale regering. En daar heeft de regering-Michel nu werk van gemaakt, waardoor ook in Vlaanderen een deel van de federale energieheffing kan worden terugbetaald.

Bron: De Tijd

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is