Tijdens de plenaire vergadering van woensdag 7 juli heeft het Vlaams Parlement het licht op groen gezet voor de oprichting van een databank voor premies en subsidies inzake energie.

De doelstellingen van deze databank zijn talrijk. Ze zal niet alleen dienen om het Vlaamse energie- en klimaatbeleid te ondersteunen, maar ook voor het evalueren en monitoren van dat beleid en de Vlaamse en Europese doelstellingen inzake klimaatbeleid. Ook zal ze data voor communicatie en sensibilisering ter beschikking stellen en data aanleveren voor beleidsmatig wetenschappelijk onderzoek rond energie en klimaat. Verder is het de bedoeling dat deze databank aangevraagde en toegekende premies en subsidies controleert en energiefraude opspoort.

Met dit voorstel van decreet wordt ook gezorgd voor een rechtsgrond voor de uitbetaling van de retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die financieel getroffen werden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller en voor de warmtepomppremie. Het is de bedoeling dat gezinnen vanaf begin augustus hun aanvraag kunnen indienen voor de retroactieve investeringspremie en vanaf begin oktober voor warmtepompen. De uitbetaling zelf zal dan vermoedelijk vanaf begin oktober gebeuren.

Volgend op dit voorstel van decreet keurde de Vlaamse Regering op vrijdag 9 juli de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen definitief goed. De premie kan worden aangevraagd vanaf 20 juli 2021.

Onderwerpen