Uitleg bij het vonnis van het Grondwettelijk Hof van 14 januari 2021

Door Andries Gryffroy op 16 januari 2021, over deze onderwerpen: Energie

Situatie voor het vonnis:

De keuze tussen een digitale meter die als een virtuele terugdraaiende teller werkt inclusief een prosumententarief of een digitale meter op basis van bruto-afname zonder prosumententarief.

Situatie na het vonnis:

Een terugdraaiende teller kan niet meer, alle componenten zijn volgens het bruto-afname principe

Besliste oplossing (15/1):

Een éénmalige compensatiepremie die een rendement van 5% garandeert op de gemiddelde investering en gemiddelde kosten, rekening houdend met installatiejaar van de zonnepanelen en digitale meter. 

Er wordt gerekend met kost en opbrengst. Het gecumuleerd verschil is de compensatiepremie.

De definitieve compensatiepremies per kWp worden ten laatste volgende vrijdag (22/01) medegedeeld. 

Mogelijke situaties:

  • Een gezin heeft ondertussen een digitale meter, dan wordt de compensatiepremie of investeringspremie dit jaar uitbetaald.  De teller draait niet meer terug, maar men betaalt ook geen prosumententarief meer
  • Een gezin heeft nog geen digitale meter, de terugdraaiende teller blijft behouden.  Zodra uw installatie moet vervangen worden heeft U 2 mogelijkheden:
    • u maakt de overstap naar de digitale meter en krijgt een éénmalige compensatiepremie. U betaalt geen prosumententarief meer
    • u maakt de overstap niet, u behoudt de terugdraaiende teller en krijgt de compensatiepremie niet. Ubetaalt WEL nog het prosumententarief. Bovendien krijgt u geen tweede kans. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is