Andries in DS

De partij heeft daarover nu een nota klaargestoomd. De boodschap: minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en de Vlaamse regering zouden de komende jaren initiatieven moeten nemen opdat de consument die zijn verbruiksgedrag in goede zin aanpast, daar ook de vruchten van plukt.

De N-VA hoopt met die nota het debat in het Vlaams Parlement aan te wakkeren, en geeft alvast enkele voorzetten.

Slimme apparaten. Vlaanderen moet de productie en installatie van slimme apparaten stimuleren. Het kan dat doen door bijvoorbeeld afspraken te maken met producenten over de introductie van slimme toepassingen in nieuwe apparaten. Of wie zulke toestellen in huis haalt, een korting te geven op de netkosten via de stroomfactuur.

Dag-nachttarief. Er moeten energietarieven op maat komen, zodat consumenten hun stroomverbruik veel beter kunnen afstemmen op schommelingen van de elektriciteitsprijs die veroorzaakt worden door de veel grilliger stroomproductie van wind- en zonne-energie. De huidige tariefformules, dag-nachttarief incluis, zetten consumenten daar niet toe aan.

Proeftuinen. Er moeten snel proeftuinen worden opgezet zodat prosumenten - zoals zonne­panelenbezitters, energieleveranciers en aanbieders van energiediensten - kunnen experimenteren met onder meer slimme apparaten en dynamische energieprijzen. Dat kan alleen als afgeweken mag worden van de regels van het Energiedecreet.

Bron: De Standaard