Steeds meer ondernemingen in Vlaanderen doen beroep op innovatiesteun

Door Andries Gryffroy op 13 februari 2020, over deze onderwerpen: Economie, ondernemerschap en innovatie, KMO-beleid

Stilstaan is achteruitgaan. Dat geldt eveneens voor ondernemingen. Innovatie is belangrijk voor zowel multinationals en grote ondernemingen, als voor de middelgrote en kleine ondernemingen. Met dit in het achterhoofd kunnen bedrijven innovatiesteun aanvragen voor de ontwikkeling van vernieuwende concepten die de onderneming op korte termijn kunnen versterken.

Uit cijfers die ik opvroeg bij minister Hilde Crevits is gebleken dat in 2018, zo’n 508 ondernemingen Vlaamse innovatiesteun hebben ontvangen. Een forse stijging in vergelijking met de 421 in 2014. In die periode is de totaal toegekende steun ook gestegen van 138,4 miljoen euro naar 198,3 miljoen euro.

Intussen werden ook de cijfers voor 2019 bekendgemaakt. Vorig jaar lag dat aantal nog hoger en maakten 513 ondernemingen gebruik van dergelijke innovatiesteun, goed voor een bedrag van bijna 200 miljoen euro.

Deze bedragen hebben betrekking op steun die werd verleend in het kader van Onderzoek & Ontwikkeling en ICON-projecten (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek).

Onder de 508 bedrijven die in 2018 steun ontvingen waren er 297 kleine ondernemingen, 73 middelgrote ondernemingen en 112 grote ondernemingen. De 26 resterende zijn KMO's die niet verder getypologeerd werden.

Onder de 513 bedrijven die in 2019 steun ontvingen waren er 387 kleine en middelgrote ondernemingen en 127 grote ondernemingen.

Het volledige antwoord op deze schriftelijk vraag is terug te vinden via deze link.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is