Oppositiepartij sp.a wil het hele Vlaamse woningpark renoveren tegen 2035. Dat komt neer op jaarlijks 150.000 renovaties tussen 2020 en 2035. Totale kostprijs van het voorstel: 90 miljard euro over een periode van 15 jaar. Bedoeling is dat de netbeheerders de renovatie-investeringen voorfinancieren via leningen bij banken en dat de terugbetaling verloopt via de energiefactuur. Dat blijkt uit het sp.a-renovatieplan van Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke en Oost-Vlaams lijsttrekker Conner Rousseau.

Vlaams parlementslid Andries Gryffroy, energiespecialist van N-VA, heeft belangrijke vragen en bedenkingen bij het sp.a-voorstel. Gryffroy erkent dat de renovatiemotor sputtert. Maar het voorstel van sp.a is "geen verstandig voorstel", meent Gryffroy.

Gryffroy: "Fluvius leent het geld bij de bank, organiseert, faciliteert, rekent het door aan de gebruiker en ofwel met een netto-voordeel voor de gebruiker (zodat de besparing groter is dan de afbetaling) ofwel met een gewone afbetaling. Sowieso kost een dergelijke operatie geld. Wie zal dit betalen? De betrokken gebruiker of zal dit gesolidariseerd worden met iedereen? En wat als er geen netto-voordeel is voor de betrokkene? Dan stijgt in de perceptie zijn elektriciteitsfactuur, en achteraf komen klagen dat zijn factuur stijgt?"

Als het van Gryffroy afhangt, moet er in de eerste plaats ingezet worden op maatregelen die te maken hebben met de schil van de woning, denk bijvoorbeeld aan isolatie en hoogrendementsbeglazing. "Investeer eerst in de schil en niet in zonnepanelen of zonneboilers, en verschuif een deel van ondersteuningsmiddelen voor de verwarmingstechieken naar investeringen in de schil", aldus Gryffroy.

Bron: Belga - 22/02/2019

 

Onderwerpen