De energiefactuur is te ingewikkeld en niet transparant. Daardoor kiest de consument niet steeds voor het meest voordelige contract en de beste voorwaarden. Dat is een probleem voor alle consumenten die hun energiefactuur onvoldoende begrijpen. Het treft vooral de sociaal zwakkeren.

Vandaag lanceerde Andries Gryffroy in de commissie energie van het Vlaams Parlement het voorstel om de energieleveranciers op te roepen om de einddatum van het contract en het meest voordelige contract steeds duidelijk en prominent te vermelden op de energiefactuur. “We kunnen daarvoor een federale wetgeving uitwerken. Maar moeten we daarop wachten?”, vraagt Andries Gryffroy zich af. “Wij willen niet nog meer regelgeving. Wel willen we de leveranciers oproepen tot een ‘gentleman’s agreement’ om te gaan voor die transparante factuur".

Een dergelijke eenvoudige ingreep voor een eenvoudige factuur op maat van de klant kan het verschil maken voor de consument. Zo kunnen we de consument beter beschermen en ondersteunen.

Onderwerpen