“Er is helemaal nog niets besloten over de vorming van een kartel”, zegt Vlaams Parlementslid en regiocoördinator Andries Gryffroy (N-VA). “Er zijn gesprekken bezig, maar we beslissen pas tegen de zomer over een kartel. Dat moet eerst nog worden goedgekeurd door het arrondissementeel bestuur.”

Na de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de twee partijen, stuurde de burgemeester een persbericht uit, waarin hij aankondigde dat er opnieuw een kartel zou komen. “Wij hebben aan de burgemeester gezegd dat we niet gediend waren met die eenzijdige communicatie, en dat zijn boodschap heel voorbarig was”, zegt Gryffroy. “De samenwerking verloopt goed en

er is respect tussen de twee partijen, maar al aankondigen dat er een kartel komt, is drie stappen te ver.”

“Ik was in 2012 al geen voorstander van het kartel CD&V/N-VA. We konden toen te weinig wegen op het programma, en op de lijstvorming. CD&V heeft te veel zijn stempel gedrukt, met twee derde van de mensen die op de lijst stonden, en er werd te veel apart campagne gevoerd. Nu tonen de peilingen aan dat onze thema's - een meer efficiënte overheid, betere mobiliteit en gezondere financiën - het buikgevoel van de mensen aanspreken. Dat moeten we terugvinden in het kartelprogramma en in de lijstvorming. Wij willen dus meer plaatsen voor N-VA'ers op de lijst dan in 2012.”

“Ik heb de indruk dat de burgemeester ons met zijn boodschap voor het blok wil zetten”, vindt het Melse parlementslid. “Het brengt ons in een zwakkere onderhandelingspositie, terwijl wij ook worden 'opgevrijd ' door andere partijen, net zoals CD&V ook wel contacten zal hebben met andere partijen.”

Bron: Het Nieuwsblad