Wie energiebesparende werken uitvoert, kan in aanmerking komen voor een energielening. Die lening is renteloos voor bepaalde doelgroepen. Voor de rest bedraagt de intrestvoet twee procent. In heel 2015 werden 5.658 energieleningen toegekend. Maar uit nieuwe cijfers blijkt nu dat het aantal aanvragen in 2016 is teruggevallen tot 5.471, een daling met 3,3 procent. Ook het totaalbedrag aan toegekende leningen zakte licht (van 45,8 naar 44,6 miljoen euro). 

Hoewel het totale aantal energieleningen vorig jaar is gedaald, blijft de renteloze lening voor de kwetsbare doelgroep wél duidelijk in de lift zitten. Zo is het aantal toegekende leningen voor de kwetsbare doelgroep gestegen van 1.105 naar 1.549, een stijging met ruim een derde. Het totaal besteed bedrag steeg van acht naar twaalf miljoen euro.

N-VA-parlementslid en energiespecialist Andries Gryffroy spreekt van een "belangrijke evolutie". "Dit toont aan dat de kwetsbare doelgroep de weg naar de voordelige energielening vindt en dat er effectief wordt geïnvesteerd in energiebesparing", aldus Gryffroy.