Investeringsstrategie op lange termijn is nodig voor economische relance

Door Andries Gryffroy op 24 juni 2020, over deze onderwerpen: Economie, ondernemerschap en innovatie, Investeringen, Vlaams Parlement

Overheidsparticipaties dienen te gebeuren in strategische of beloftevolle sectoren

Op maandag 22 juni bleek dat de Belgische modegroep FNG, waarin ook Vlaamse investeringsmaatschappij PMV een participatie heeft, bescherming vraagt tegen zijn schuldeisers en 47 Belgische winkels wil sluiten. De ontslagronde bij FNG heeft niet alleen gevolgen voor de werknemers en hun families, maar ook voor de Vlaamse belastingbetaler. Om deze gevolgen in de toekomst te beperken, stelt Andries Gryffroy (N-VA) voor om het over een andere boeg te gooien: “De Vlaamse overheid moet alert zijn en een robuust investeringsvisie uitwerken voor de lange termijn. Overheidsinvesteringen dienen te gebeuren in strategische sectoren, sleutelondernemingen en beloftevolle start-ups en scale-ups,” stelt Gryffroy.

Het was te voorzien: de coronacrisis zou zware gevolgen hebben voor een aantal Belgische bedrijven. Zo ook dus voor de modegroep FNG. Het bedrijf zat via dubieuze transacties en een torenhoge schuldenberg al voor de coronacrisis in zeer moeilijke papieren. De wereldwijde pandemie zorgde dus voor de genadeslag. De impact is niet alleen groot voor de getroffen werknemers, maar ook voor de Vlaamse belastingbetaler.  Enerzijds via het belang van de publieke investeringsmaatschappij PMV in de modeketen, anderzijds via het investeringsvehikel Mezzanine Partners, waarin PMV samen met de familie Claeys (Roularta) participeert. Ondanks de al langer gekende negatieve economische situatie, besliste PMV vorig jaar zelfs nog om zijn participatie in de Belgische kledinggroep FNG te verhogen van 5 naar 7,3 procent.

“Dat dergelijke investeringen kunnen gebeuren met belastinggeld doet toch vragen rijzen. Het aantal bedrijven dat na de coronacrisis zal komen aankloppen voor financiële steun zal ongetwijfeld groot zijn. We moeten keuzes maken. Dat betekent, wat ons betreft, prioritair investeren in strategische sectoren, sleutelondernemingen en beloftevolle start-ups en scale-ups. Alleen zo kunnen we vermijden dat deze ten prooi vallen van buitenlandse overnames,” besluit Gryffroy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is