De partij waarschuwde er in januari al voor dat de energievisie ondertussen zolang op zich laat wachten dat de uitstapkalender stilaan hopeloos wordt. "Zelfs met een verlenging van de levensduur van enkele kerncentrales is het 5 voor twaalf voor de energievisie. Het federaal regeerakkoord is duidelijk, de kerncentrales kunnen sluiten op de duidelijke en evidente voorwaarde dat het hele proces nauwkeurig wordt opgevolgd en dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd is. Het is tijd om alles uit de kast te halen en realistisch naar de toekomst te kijken", zegt Bert Wollants.

Ook na 2025 zal kernenergie nog deel moeten uitmaken van de energiemix, meent het VBO. “Ook eerdere studies, zoals die van Energyville, Elia, ... bevestigen dat, en het VBO komt nu tot dezelfde conclusie”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en energiespecialist Andries Gryffroy: “Het energiebeleid is voor mij te belangrijk om hierover beleid te voeren op basis van dogma’s. Ik verkies cijfers en feiten.” Minister Tommelein reageert genuanceerd, maar staat iedereen in zijn partij achter die visie?

"Wat de andere partijen betreft, die blijven wel aan hun dogma’s vastzitten", zegt Gryffroy. En dat is niet bepaald consequent: “Alle partijen hebben in het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd waarbij we vragen dat alle stakeholders bij de besluitvorming betrokken worden. Het VBO, ontegensprekelijk één van de stakeholders, bezorgt nu een energienota aan de bevoegde ministers, en onmiddellijk wordt de conclusie afgeschoten - zonder enige kennis van de teksten en berekeningen.

De N-VA pleit er nog steeds voor om een aantal kerncentrales langer open te houden, en dit in combinatie met de uitbouw van een hernieuwbaar, efficiënt en innovatief energienetwerk. Enkel zo kunnen we bevoorradingszekerheid garanderen en de prijs onder controle houden.

Onderwerpen