Federale tool cybersecurity is one-shot en creëert enkel verwarring bij de Vlaamse Ondernemingen

Door Andries Gryffroy op 31 maart 2022, over deze onderwerpen: Economie, ondernemerschap en innovatie, Cyber, Cyberveiligheid

Federale tool cybersecurity is one-shot en creëert enkel verwarring bij de Vlaamse Ondernemingen, want Vlaanderen werkt al met tal van structurele maatregelen.

Digitalisering geeft veel kansen, maar maakt onze ondernemingen kwetsbaar voor cyberaanvallen. Deze kunnen heel wat schade aanrichten en de werking ondermijnen. Ongeveer één op de tien Vlaamse ondernemingen zijn immers het slachtoffer van een cyberaanval.

Velen zijn zich niet bewust van het potentiële gevaar en schatten de risico’s niet correct in. Vlaanderen neemt daarom verschillende initiatieven om onze ondernemingen bewust te maken, beter voor te bereiden en te beschermen. VLAIO heeft een pakket aan steunmaatregelen om onze kmo’s een duwtje in de rug te geven.

De federale overheid fietst daar doorheen en lanceerde onlangs een online vragenlijst met een twintigtal vragen over acht verschillende thema’s om ondernemingen te sensibiliseren en te adviseren over cyberveiligheid.

Dergelijke projecten maken het echter nodeloos complex en ingewikkeld. Ondernemingen hebben helemaal geen boodschap aan ondoordachte one-shots. In de commissie ondersteunde de minister mijn oproep dat het federale initiatief geen zoden aan de dijk brengt en dat het moet gedaan zijn met de federale losse flodders. Het is niet de taak van de federale overheid om Vlaanderen voor de voeten te lopen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is