Federale regering ontvangt 70 miljoen euro extra met vernietiging terugdraaiende teller

Door Andries Gryffroy op 27 januari 2021

Eerder deze maand raakte bekend dat het Grondwettelijk Hof de terugdraaiende teller voor zonnepaneeleigenaars in Vlaanderen vernietigde. Om het financieel verlies voor de Vlaamse gezinnen zoveel mogelijk te verzachten, werkte de Vlaamse regering een compensatieregeling uit. De eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller krijgen een maximale compensatie van 4.360 euro. Tijdens een actuele vraag over deze compensatiepremie, stelde energiespecialist van de N-VA Andries Gryffroy: “Op basis van verschillende gegevens moeten we vaststellen dat de federale overheid 70 miljoen euro extra ontvangt door de afschaffing van de terugdraaiende teller.”

Het energiebeleid in België is een gedeelde bevoegdheid van zowel de federale als regionale overheden. Daardoor heeft de vernietiging van de terugdraaiende teller ook een impact op de federale overheid. Zij kunnen door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof immers rekenen op een stijging van de inkomsten wat betreft de federale energiebijdrage, transportkosten, bijdragen offshore en BTW. Deze vier componenten samen zorgen dat er naar schatting 70 miljoen extra naar de federale staatskas vloeit.

“We moeten ook nu blijven zorgen voor een draagvlak voor investeringen in hernieuwbare energie, die zijn immers altijd een goed idee. De Vlaamse regering heeft, ook in het kader van economische relance, maatregelen genomen om de economie te vergroenen en duurzamer te maken. Ik hoop dan ook dat de huidige federale regering deze meerinkomsten zal aanwenden om de Vlaamse energietransitie mee te ondersteunen”, besluit Gryffroy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is