We worden geconfronteerd met een stijgende vraag naar elektriciteit, maar mede door meer hernieuwbare energie is er ook een stijgende productie en dus ook injectie van elektriciteit. Energiedelen zal ervoor zorgen dat de energiegebruiker een actievere rol krijgt. Maar het zal er ook voor zorgen dat meer gebruikers kunnen instappen in hernieuwbare energie, wat op zich eigenlijk een groter risico geeft van congestie. En daarom is flexibiliteit zeer noodzakelijk. Het net zal dus meer belast worden in de toekomst, enerzijds door de elektrificatie van de maatschappij en anderzijds door het feit dat, indien we geen slim net hebben in de toekomst, het moeilijker wordt om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.   

Met flexibiliteit worden de mogelijkheden bedoeld van de netgebruiker om zijn productie, injectie, verbruik, afname of opslag van elektriciteit aan te passen op basis van een extern signaal zoals een stuur- of prijssignaal.

Naast flexibiliteit zorgt dit EMD-decreet ook voor een regelgevend kader voor drie nieuwe actoren op de elektriciteitsmarkt: de actieve afnemer, de energiegemeenschap van burgers en de hernieuwbare-energiegemeenschap.

In 2015 lanceerde ik dit idee, waardoor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, toch van zonne-energie kunnen genieten door mee te investeren in zonnepanelen op andere daken. Het klopt dat niet iedereen hieraan zal of kan deelnemen, maar het is wel zo dat zodra minstens 20 procent van de burgers energie deelt, de kostprijs voor alle netgebruikers zal dalen.

Ten derde zorgt dit decreet ook voor een juridische basis voor de V-test. Een klant zal met verschillende leveranciers kunnen werken: een voor de afname en een voor de injectie. In Nederland lopen de prijzen sterk uiteen omdat sommige leveranciers zich bijvoorbeeld specialiseren in injectie. Geregeld de V-test uitvoeren, is dus belangrijk, maar de in te voeren gegevens worden complexer, dus is een profiel met een link met de digitale meter handig. Daarbij zijn alle regels van de privacy gerespecteerd.

Met dit decreet plaatsen we de gebruiker centraal in het energieverhaal. Ik ben dan ook blij met deze innovatie die ons vooruit helpt in de energietransitie! 

Onderwerpen