Andries Gryffroy wil meer ondersteuning voor cybersecurity voor ondernemingen

Door Andries Gryffroy op 25 januari 2023, over deze onderwerpen: Ondernemen
Andries Gryffroy

De grote meerderheid van de Vlaams ondernemingen loopt achter rond digitalisering, maar ook inzake cybersecurity. Daarom geeft de Vlaamse overheid ondernemingen de kans om een beveiligingstraject te lopen. Maar slechts 103 ondernemingen gingen daar op in de voorbije twee jaar. Vorig jaar lag het aantal zelfs lager dan het jaar ervoor. Andries Gryffroy: “Cybersecurity is belangrijk. Bij de overheid, zoals onlangs bleek in Antwerpen, maar ook in onze ondernemingen. We moeten dringend een tandje bijsteken om te voorkomen dat steeds meer bedrijven het slachtoffer worden van cyberaanvallen.”

De grote meerderheid van Vlaamse ondernemingen loopt achter over digitalisering en cybersecurity. Bij cyberaanvallen worden vooral grote en middelgrote bedrijven geviseerd, maar de ergste gevolgen liggen bij de kleine ondernemingen. Om ondernemingen, groot of klein, te wapenen tegen cyberaanvallen, biedt de Vlaamse overheid steun via de ‘cybersecurity verbetertrajecten.’ Kmo’s kunnen de markt op gaan op voor zo’n traject, en daarbij 45 procent steun krijgen van de overheid voor trajecten tussen de 15.000 en 30.000 euro. Die bedragen zijn sinds dit jaar opgetrokken tot 17.000 en 35.000 euro.

Werk aan de winkel

In de voorbije twee jaar gingen slechts 103 Vlaamse kmo’s in op dergelijke ondersteuning van een traject. Dat is slechts een fractie van de ongeveer 680.000 Vlaamse kmo’s. “Elke aanvraag beantwoordde aan de voorwaarden en kreeg dus ondersteuning. Goed voor een totaal bedrag van 1.609.913 euro. Bovendien daalde, verrassend genoeg, het aantal bereikte ondernemingen in 2022 van 60 naar 43”, aldus Gryffroy. Werk aan de winkel dus. Hij vraagt de regering om meer inspanningen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is