Als ingenieur en voormalig ondernemer met een brede ervaring is Andries de energiespecialist voor de N-VA in het Vlaams parlement en het gezicht van het ecorealisme. In Villa Politica werd Andries nog de ‘luis in de pels’ genoemd van de minister van energie Tommelein en diens opvolger Peeters.

Andries concentreerde zich de afgelopen 5 jaar op dossiers als energie, klimaat, ondernemerschap, slimme steden, innovatie, onderzoek en ontwikkeling. ‘Ik ben gemotiveerd om mij na 26 mei verder op deze dossiers toe te leggen’, geeft Andries aan. ‘De voorbije jaren heb ik ervaren dat je als Vlaams parlementslid effectief dossiers op de agenda kan plaatsen, actief voorstellen kan doen en het beleid mee vorm kan geven. Zo heb ik initiatief genomen voor zonnedelen, batterijtechnologie, kleinschalige windmolens, slimme steden, energie-entiteiten, nieuwe energiemarkten, energie-efficiënte openbare verlichting,…

Klimaat is momenteel een ‘hot item’, maar de N-VA doet niet mee aan het huidige doemdenken. ‘Integendeel, wij zijn optimistisch over het menselijk kunnen en zien een oplossing in meer innovatie, onderzoek en ontwikkeling’, maakt Andries zich sterk. ‘Een slagkrachtig energiebeleid moet worden uitgebouwd op basis van feiten en cijfers. Ik hoor velen roepen dat we nog ambitieuzer moeten zijn, dat s allemaal goed en wel, maar laten we ons in de eerste plaats focussen op de haalbaarheid en de betaalbaarheid van de doelstellingen en een draagvlak bij de burgers. Want iedereen zal een steentje moeten bijdragen om de energietransitie te realiseren’.