De uitgaven van de Senaat worden voor volgend jaar begroot op 45,6 miljoen euro, waarvan iets meer dan een half miljoen investeringsuitgaven. De kosten voor wedden en vergoedingen van alle aard stijgen in 2024 met 3,6 miljoen euro of 9,9 procent. De totale kosten van de wedden en vergoedingen bedragen in 2024 40,2 miljoen euro, onder meer door de 7 indexeringen van dit en vorig jaar en de twee voorziene indexeringen in 2024. De uitgaven voor statutair of contractueel personeel (22,4 miljoen) stijgen slechts met 2 procent, dankzij de structurele daling van het aantal personeelsleden. Maar de uitgaven voor politiek personeel (13,4 miljoen) maken een sprong van 14 procent, onder meer door de opzeggingsvergoedingen die na de verkiezingen moeten worden betaald. Voorts wordt voor de vergoedingen van de senatoren anderhalf miljoen extra ingeschreven voor de uitkering van afscheidingsvergoedingen. 


De Senaat vraagt de regering een dotatie van 44,6 miljoen euro. De reserves van de Senaat zullen op het einde van de zittingsperiode, na aftrek van de subsidie aan de Pensioenkas van de senatoren, de investeringen en de kosten van het Belgische voorzitterschap na 5,9 miljoen bedragen.
Andries Gryffoy (N-VA) hekelde net als Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) dat de beloofde besparingen op de politieke partijen en de herziening van de partijfinanciering dode letter blijven deze legislatuur. N-VA diende daarom drie amendementen in om de partijfinanciering en het politiek personeel af te schaffen vanaf volgende legislatuur. Die konden echter enkel op de steun rekenen van Vlaams Belang en PVDA.


"Het blijft vreemd dat partijen als Groen, die spreken over politieke vernieuwing en het aanpakken van de partijfinanciering, steeds tegen amendementen stemmen die dit aanpakken. De begroting van de Senaat had op lange termijn verminderd kunnen worden met 15 miljoen euro door enkel de verdoken financiering van partijen aan te pakken. Meer dan 30% van de begroting gaat nu naar de politieke partijen!", aldus Gryffroy.

Bron: BELGA 24/11/23