Eerder dit jaar kondigden De Watergroep en Farys aan dat ze wilden samengaan en operationeel als één bedrijf wilden samenwerken. De bedoeling is dat beide bedrijven operationeel integreren en dat het personeel wordt ondergebracht onder de geïntegreerde operator.

Het nieuwe operationele bedrijf zal instaan voor 70 procent van de drinkwatervoorziening in Vlaanderen. Vandaag is De Watergroep het grootste waterbedrijf van Vlaanderen - goed voor de helft van de watervoorziening van Vlaanderen - en Farys de nummer twee.

De plannen van de waterbedrijven om structureel te gaan samenwerken, zijn ook uitgewerkt in een voorstel van decreet dat voorziet in de oprichting van Waterunie Operator. Die naamloze vennootschap van publiek recht zal vanaf midden 2025 de publieke kerntaken van Farys en De Watergroep vervullen en moet de klanten ook één uniek aanspreekpunt bieden. Het publiekrechtelijke karakter biedt de nodige flexibiliteit en maakt de overdracht van personeelsleden mogelijk.

Het machigingsdecreet heeft geen betrekking op de watertarieven.

"De integratie van deze twee belangrijke actoren in de Vlaamse watersector is niet alleen een antwoord op de uitdagingen van vandaag, maar ook een proactieve stap om antwoorden te bieden op de uitdagingen van morgen", zo maakt N-VA-parlementslid Gryffroy zich sterk. De vooropgestelde samenwerking moet volgens hem ook leiden tot "een grotere efficiëntie, effectiviteit en structurele antwoorden op de uitdagingen in het Vlaamse waterlandschap."

Bron: BRUSSEL 06/12 11:46 (BELGA)

Onderwerpen