VOKA Zomerstage bij ArcelorMittal

Door Andries Gryffroy op 12 september 2017, over deze onderwerpen: Economie, ondernemerschap en innovatie

Staal is niet weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Tal van auto’s, huishoudapparaten, elektrische boilers, douches, ramen voor designwoningen,… bevatten staal van ArcelorMittal Belgium.

Op een duurzame manier staal produceren dat bijdraagt aan het verhogen van de welvaart binnen onze maatschappij, dat is reeds vele jaren de missie van ArcelorMittal Belgium. Om hun klantenservice verder te versterken, hun concurrentiekracht bijkomend te verstevigen en hun productgamma verder te kunnen uitbouwen, hebben ze de sites te Gent, Luik, Geel en Genk begin 2016 samengevoegd tot één onderneming. De sterkte van ArcelorMittal Belfium als onderneming ligt in het vermogen om te innoveren. Daarbij verlegt men voortdurend de grenzen van het staal maken. Meer dan de helft van de producten die ze vandaag maken, bestond 7 jaar geleden niet. Bovendien zorgt het vermogen om te innoveren voor geoptimaliseerde processen, verhoogde productiviteit en een beperkte impact op het milieu. 

Het was zeer leerrijk om een dag stage te lopen in een zogenaamd “klassiek” bedrijf en om zelf te kunnen vaststellen dat in hun segment, ArcelorMittal Belgium wereldtop is. Na een uiteenzetting volgende een leerrijk bezoek aan het bedrijf: van de metallurgie – cokesfabriek – sinterproductie, naar de staalfabriek, over de warmwalserijen en koudwalserijen naar de finishing touch door het verzinken van het eindproduct. 

Als “energiespons” hadden we in de namiddag een overleg over hun energiemanagement. Hun specifiek netto energieverbruik en CO² uitstoot, behoren tot de laagste van de wereld en er zijn nog heel wat energie-efficiëntie projecten in de pipeline. Maar ook “dumping” vanuit China en andere landen werd besproken.

Kortom, heel leerrijk en boeiend, en proficiat aan de meer dan 5.000 directe medewerkers!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is