'MijnVerbouwLening' wordt uitgebreid

Door Andries Gryffroy op 21 december 2022, over deze onderwerpen: Economie, ondernemerschap en innovatie, Energie

Het Vlaams Parlement heeft op initiatief van Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) een uitbreiding van ‘MijnVerbouwLening’ goedgekeurd. Tot op heden konden particuliere eigenaars in appartementsgebouwen de lening, indien er namelijk geen VME is, enkel verkrijgen voor werken aan hun eigen wooneenheid. Met deze uitbreiding kunnen ze de lening ook aanwenden voor de financiering van werken aan de gemene delen van het appartementsgebouw.  

‘MijnVerbouwLening’ is van start gegaan op 1 september 2022 als ondersteuning om zowel de kwaliteit als de energieprestatie van uw woning te verbeteren. De lening wordt toegekend door de energiehuizen. Voor eigenaars van woningen in appartementsgebouwen konden tot nu toe enkel de VME’s een lening aangaan voor werken aan de gemene delen van het gebouw.  Dit limiteerde de particuliere eigenaars in hun mogelijkheden om de kwaliteit van hun wooneenheid te verbeteren. Met dit voorstel van decreet geven we hun de kans om de lening maximaal te gebruiken.  

Bijvoorbeeld: een dak behoort tot de gemeenschappelijke delen. Dus, de isolatie van een dak is niet ten laste van de eigenaars van de bovenste verdieping. Maar, voor het het aanbrengen van de isolatie kan geen MijnVerbouwLening worden aangevraagd omdat er geen VME is. Dit decreet lost dit probleem op. 

Essentie: In appartementsgebouwen kunnen particuliere eigenaars de verbouwlening verkrijgen voor werken aan hun eigen wooneenheid.

Daarnaast kan de VME een lening aangaan voor werken aan de gemene delen van het appartementsgebouw.
Heden is het echter niet mogelijk dat een particuliere eigenaar de verbouwlening kan aanwenden voor de financiering van werken aan de gemene delen van een appartementsgebouw.

En dit wordt dus met dit decreet aangepakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is