Heffing te hoog

De elektriciteitsverbruiker betaalde jarenlang te veel door een foutieve berekening van de federale energiebijdrage door Elia aan de distributienetbeheerders. Die energiebijdrage is een heffing die wordt gebruikt om maatregelen van de federale overheid te financieren. Alleen: de heffing was te hoog. Andries Gryffroy bond de kat de bel aan en drong bij de voormalige Vlaamse minister van Energie aan op een snelle terugbetaling zoals Wallonië en Brussel hebben gedaan.

De distributienetbeheerders hebben in samenspraak met de energieregulator VREG beslist om de terugbetaling te regelen door bij iedereen de huidige federale bijdrage te verminderen met het verschuldigde bedrag. De terugbetaling is gestart op 1 juli 2018 en loopt over een termijn van anderhalf jaar.

Niet iedereen correct terugbetaald

Maar: het bedrag is gebaseerd op het huidige elektriciteitsverbruik, en niet op dat van de bewuste periode. En dat is Vlaams Parlementslid Gryffroy een doorn in het oog: “De ondernemingen die gestopt zijn of de consumenten die verhuisd zijn buiten het Vlaams Gewest komen niet in aanmerking voor een terugbetaling van de in het verleden teveel betaalde federale bijdrage. Wie heel recent investeerde in duurzame energie of energiebesparing en hierdoor momenteel een zeer laag verbruik of zelfs nulverbruik heeft, is eveneens de dupe”, besluit Andries Gryffroy.

Onderwerpen