Energiedelen verlaagt drempel voor zonnepanelen op flatgebouwen

Door Andries Gryffroy op 6 december 2018, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zonnepanelen op Antwerps appartementsgebouw

Als het van Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy afhangt, kunnen bewoners van appartementsgebouwen binnenkort ook gebruik maken van zonneënergie. Hij wil de financiële en juridische drempels wegwerken om energie te delen binnen eenzelfde bouweenheid. “Zo geven we een nieuwe stimulans voor meer groene stroom in Vlaanderen”, zegt Andries Gryffroy.

Onderbenut zonne-energie

De statistieken tonen aan dat  zonnepanelen of fotovoltaïsche installaties bij gezinnen ongelijk verspreid zijn over Vlaanderen. In de verstedelijkte gebieden liggen beduidend minder zonnepanelen, doordat daar meer flatgebouwen en meergezinswoningen staan en er dus minder individuele daken beschikbaar zijn. Onderbenut potentieel, meent Vlaams Parlementslid Gryffroy: “Vandaag is het immers niet mogelijk om de geproduceerde stroom door zonnepanelen te verdelen onder de bewoners of de verschillende eenheden in het gebouw. Je kan in theorie wel zonnepanelen plaatsen voor eigen verbruik, maar het rendement weegt niet op tegen de investering.”

Drempels wegwerken

Er is ook een tweede drempel voor appartementen: iedere wooneenheid moet beschikken over een minimaal aandeel hernieuwbare energie. De EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat) laat echter niet toe om de investeringen in hernieuwbare energie met een gemeenschappelijke installatie op te nemen in die berekening. “Als we deze achterstand in de steden willen inhalen, dan moeten we bestaande drempels voor hernieuwbare energie wegwerken”, geeft Andries Gryffroy aan. Met zijn conceptnota wordt het niet enkel financieel interessant maar ook juridisch mogelijk om energie te delen binnen een zelfde gebouweenheid. Met de digitale meter kunnen de energiestromen binnen een gebouw worden gevolgd en wordt het delen van energie binnen een gebouweenheid ook praktisch en technisch mogelijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is