DS: "Ledverlichting voor heel Vlaanderen"

Door Andries Gryffroy op 8 februari 2018, over deze onderwerpen: Energie

Meerderheid en oppositie scharen zich achter een N-VA-voorstel om alle straatlampen te vervangen door ledlampen. Er hangen in Vlaanderen 1,2 miljoen straatlampen. Daarmee zijn we een van de regio's met de grootste lichtvervuiling. Het verbruik van al die lampen samen is even groot als het gezinsverbruik in de stad Gent en kost jaarlijks 104 miljoen euro. Daarop besparen, levert al snel tientallen miljoenen euro op.

Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) stelde daarom, samen met zijn collega Bart Nevens, een conceptnota op om alle straatlampen, waarvan een deel sowieso aan vervanging toe is, versneld te vervangen door ledlampen, die driemaal minder verbruiken.

450 miljoen euro

Dat wordt een dure operatie. Gryffroy schat dat de volledige vervanging 450 miljoen euro zal kosten. Maar omdat de lampen minder verbruiken, zou de operatie in twaalf jaar tijd terugverdiend zijn, terwijl de zuinigere ledlampen 25 jaar moeten meegaan.

Veel keuze is er overigens niet. Verschillende fabrikanten hebben al aangekondigd dat ze over een vijftal jaar geen conventionele openbare verlichting meer zullen maken. Aangezien er jaarlijks 80.000 defecte straatlampen moeten worden vervangen, staat de overschakeling op ledlampen hoe dan ook voor de deur.

De vraag is wie dat zal betalen. De gemeenten hebben dat geld vaak niet. Bovendien duiken er een aantal knelpunten op. De netbeheerders rekenen hun onkosten door in de elektriciteitsprijs via de zogenaamde openbaredienstverplichtingen. De onderhoudskosten zijn dan weer niet ten laste van de gemeente, terwijl die wel moeten instaan voor de vervangstukken en de energiefactuur. Bovendien is het exacte verbruik van de lampen niet altijd bekend. Dat maakt het allemaal erg moeilijk om duidelijke rekeningen te maken.

Gryffroy denkt voor de vervanging onder meer aan een samenwerking met de privé (PPS) om de operatie zo snel mogelijk te laten verlopen. Hij wil tegelijk ook de discussie voeren over het doven of dimmen van lichten op bepaalde tijdstippen, wat tot een bijkomende energiebesparing leidt.

Het initiatief kan op brede steun rekenen. Zo hebben de oppositiepartijen Groen en SP.A al aangekondigd dat ze willen meewerken. Ook CD&V steunt het voorstel. De bedoeling is om snel hoorzittingen te organiseren met de steden en gemeenten, en de beheerders van het distributienet. Voor de uitvoering van het plan hangt de Vlaamse overheid hoe dan ook voor een groot gedeelte van die partners af.

Bron: De Standaard - 8 februari 2018

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is