'Boerenbedrog' met stroom uit Noorwegen

Door Andries Gryffroy op 6 april 2018, over deze onderwerpen: Energie

Vlaanderen importeert massaal groene stroom uit Noorwegen. Maar de Noren nemen het niet al te nauw met de regels. Boerenbedrog, vindt N-VA.

Groene stroom is zo populair dat energiebedrijven in sommige delen van Europa, waaronder Vlaanderen, niet genoeg zonnepanelen en windmolens hebben om de vraag van consumenten naar 'schone' energiecontracten bij te houden. Ze moeten groene stroom importeren uit landen met een overschot, zoals Noorwegen. In de Noorse fjorden draaien talloze waterkrachtcentrales en windmolens voor een bevolking van amper vijf miljoen mensen.

Bijna een derde van alle groene stroom die in Vlaanderen wordt verbruikt, komt uit Noorwegen. Dat betekent niet dat er een dikke groene netwerkkabel onder de Noordzee richting Vlaanderen ligt. De import verloopt via een administratieve procedure waarbij vanuit onze regio 'certificaten van oorsprong' worden aangekocht. Die groene etiketten worden hier dan op grijze stroom geplakt. Vlaanderen maakt grijs groen. En Noorwegen groen grijs. Voor alle duidelijkheid: dit is een volstrekt legale vorm van greenwashing. Europa kijkt toe op het systeem.

Wat de zaak verandert, is dat energiebedrijven in Noorwegen, op facturen en in advertenties, blijven verklaren dat de geleverde stroom groen is. Wat in theorie klopt, de stroom komt uit waterkracht en windenergie. Maar in de praktijk niet helemaal juist is, aangezien het certificaat van oorsprong vaak doorverkocht wordt.

"Zo krijg je dubbele tellingen en worden zowel de Noren als wij belazerd", zegt Andries Gryffroy, Vlaams parlementslid en energiespecialist van N-VA. "De Noren denken dat ze groene stroom kopen, maar het kan evengoed groene stroom zijn die intussen is 'grijs gewassen'. En wij zitten met grijze stroom waarvan men ons verzekert dat hij groen is gewassen. Wie begrijpt dit nog? Ik vrees dat consumenten zich bedrogen zullen voelen."

Klimaatdoelen

Gryffroy ondervroeg energieminister Bart Tommelein (Open Vld) recent over de kwestie. Die erkent het probleem: in een aantal Europese landen, waaronder Noorwegen, wordt niet altijd even streng toegezien op energiebedrijven en de manier waarop ze omgaan met groene stroom.

Tommelein denkt dat alleen Europa verandering kan brengen. Dat Noorwegen geen lid is van de Unie zal dit wel bemoeilijken. "Maar ik wil benadrukken dat het toezicht in Vlaanderen voorbeeldig is. Energieleveranciers die groene stroom aanbieden moeten dat altijd staven met een certificaat van oorsprong. Dat maakt onze situatie correct en helder. We zijn een pionier, want dit is nog niet overal in Europa zo", zegt de minister.

Maar volgens Gryffroy kan Noorwegen best gemeden worden zolang er geen duidelijkheid is. Energiebedrijven moeten dan maar elders groene stroom halen. Ook Zweden heeft overschotten, net zoals Oostenrijk. "Dubbele tellingen moeten we ook zelf voorkomen", benadrukt hij.

De greenwashing vindt hij sowieso misleidend.

Want al kiezen consumenten steeds vaker voor groene energiecontracten, voor de klimaatdoelen betekenen die nauwelijks een stap vooruit. Alleen de groene stroom die in eigen regio wordt opgewekt, telt mee voor de Vlaamse klimaatdoelen. Er is nog een inhaalbeweging nodig om die doelen te halen. De Morgen probeerde het bevoegde Noorse ministerie te bereiken voor commentaar, maar kreeg geen gehoor.

Nog dit: deze kwestie illustreert dat consumenten die een groen energiecontract afsluiten, niet per se groene stroom krijgen. Alle energieproducenten leveren aan hetzelfde elektriciteitsnet. Daar staat dus groene stroom op van zonnepanelen of windmolens, grijze stroom van gascentrales of kernreactoren, en grijze stroom die groen gewassen is. Wat uit het stopcontact komt, is bijgevolg altijd een mix van de drie.

Bron : De Morgen - 6 april 2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is