Debat van NextConomy: " De Freelance Economie: wat kunnen België en Nederland van elkaar leren?"

19 februari 2018 - 19:30

Zowel in ons land als in Nederland barst de discussie over deze groeiende groep zelfstandigen los. Hoog tijd dus om enkele kopstukken uit beide landen uit te nodigen voor een goed gesprek. Want wie heeft wat slim geregeld?  Wat kunnen we van elkaar leren? Ontdek het tijdens de debatavond Vrij maar niet vrijblijvend: de toekomst van de freelance-economie op 19 februari in Brussel.

Wist je dat Nederlandse freelancers geen sociale bijdragen betalen? Wij Belgen wel, waardoor we genieten van een ziekteverzekering en pensioen. De Nederlandse freelancers niet en de meerderheid van hen wil ook geen verplichte verzekering. En terwijl verschillende organisaties hier ijveren voor een apart statuut voor de 200.000 freelancers, kondigt de Nederlandse regering een minimumtarief aan voor haar 1,3 miljoen zelfstandige professionals (zzp’ers). Zo probeert de Nederlandse overheid de trend van moderne uitbuiting in een deel van de markt te breken.

Kortom, hoewel we buurlanden van elkaar zijn, verschilt de marktgrootte, de visie en de regulering rond het freelancestatuut. Laten we daarom eens te piepen over de muur. Wat gaat er goed bij onze buur? Wat fout? Wat kunnen we overnemen van elkaar?

De sprekers:

  • Andries Gryffroy (BE): Vlaams Parlementslid en deelstaatsenator voor de N-VA.
  • dr. Wendy Smits (NL): senior onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland en bijzonder hoogleraar Flexibiliteit van de Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Maastricht.
  • Sonja Teughels (BE): Senior Adviseur Arbeidsmarkt van Voka, de Vlaamse werkgeversvereniging.
  • Mei Li Vos (NL): vicevoorzitter van de Nederlandse vakbond AVV en van 2007 tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA.
  • dr. Willy van Eeckhoutte (BE): buitengewoon hoogleraar Arbeids- en Socialezekerheidsrecht aan de Universiteit Gent.

Meer info: https://www.nextconomy.be/2018/01/debat-freelance-economie-wat-kunnen-vl...

Adres: 

deBuren - Leopoldstraat 6 - Brussel