EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en heeft betrekking op alles wat met de energieprestatie van gebouwen te maken heeft. De EPB-verslaggever geeft advies over het behalen van de E-peil-eisen en kijkt ook na of deze worden behaald.

We moeten ons geen zorgen maken dat er nu een tekort aan EPB-verslaggevers zou zijn. Diegenen die uit het beroep zijn gestapt, waren vooral verslaggevers die slechts sporadisch als verslaggever aan de slag waren.

De nieuwe erkenningsregeling heeft tot doel de professionaliteit en de kennis van verslaggevers te verhogen, zodat de kwaliteit van het EPB-verslag gegarandeerd kan worden. Begin 2016 werden alle verslaggevers bevraagd met betrekking tot het al dan niet volgen van de verplichte jaarlijkse permanente vorming en hun intentie tot het verderzetten van het beroep. Bijna 1.400 verslaggevers voldeden aan de voorwaarden en zetten het beroep vandaag op een meer professionele manier verder.

Het Vlaams Energie Agentschap (VEA) controleert de kwaliteit van de EPB-verslaggeving en verslaggevers. In 2015 en 2016 heeft het zich vooral geconcentreerd op het uitvoeren van gerichte controles ter nazicht van de rapportering door de verslaggever. Het betreft bijvoorbeeld controles op dossiers waarover een klacht bij het VEA wordt ingediend door de aangifteplichtige of door een andere verslaggever of waarvan het VEA fraude vermoedt. Het aantal vermoedens van een foute EPB-verslaggeving is op deze manier sterk gedaald van 190 controles in 2015 naar 43 in 2016. In 2015 leidde dit tot 49 dossiers voor niet waarheidsgetrouwe verslaggeving; in 2016 ging het nog over 18 dossiers.

Het aantal bouwprojecten dat niet voldoet aan de E-peileisen neemt jaar na jaar toe. Zo steeg het aantal verslagen dat meldt dat het E-peil niet wordt gehaald van 1.359 in 2015 naar 1.476 in 2016. Het aantal bouwprojecten waarbij het EPB gewoon niet werd ingediend, daalde wel van 275 naar 180. "De bouweisen zijn streng maar haalbaar. We hopen vooral dat de EPB-verslaggevers de opdrachtgevers voldoende ondersteunen om de doelstellingen te halen. Hoe vroeger de EPB-verslaggever wordt betrokken bij een project, hoe beter het is voor het uiteindelijke resultaat,” besluit Andries Gryffroy

Onderwerpen